Mijn kunstgras is statisch. Wat nu?
Kunstgras kan statisch worden. Uw kleding wordt dan aangetrokken door het kunstgras, of u voelt een licht schokje. Er zijn hulpmiddelen die hier vaak tegen helpen.
Kan ik zelf kunstgras installeren?
Ja, je kunt op onze site een volledige stap-voor-stap installatie-gids of installatie-video vinden. Hierin vindt je ook alle benodigde materialen en gereedschap. Mocht je hier niet helemaal uitkomen of heb je hier geen tijd voor, dan kun je altijd de hulp van een van onze gecertificeerde installateurs inroepen. Je hebt hiermee dan naast de 10 jaar garantie op het kunstgras ook garantie op de installatie (1 jaar).
Kan er onkruid door het gras heen groeien?
Onkruid kan niet door de grasmat heen groeien, omdat deze voorzien is van een ondoordringbare rug. Ook mollen of konijnen kunnen niet door deze beschermlaag heen. Onkruid kan wel óp de mat groeien. Dit wortelt dan oppervlakkig in het infillzand en kan voorkomen worden door regelmatig bladeren te verwijderen. Genezen door biomos te mengen met water, sproeien met gieter en de volgende dag te vegen met een harde borstel.
Kunnen de kleuren van kunstgras vervagen?
EasyLawn kunstgras heeft een kleurvast garantie met 2% afwijking over 10 jaar, gebaseerd op West-Europese weersomstandigheden (aantal zonuren).
Waarom is infill belangrijk?
Infill is belangrijk omdat het extra gewicht toevoegt op het oppervlak, waardoor de grasmat veel steviger komt te liggen. Daarnaast creëert het een veel natuurlijke look en ondersteunt het de grassprieten om het steviger en duurzamer te maken. Het niet gebruiken van infill, ook al claimen sommige kunstgras producten dat ze dit niet nodig hebben, zal altijd leiden tot een verkorte levensduur van de kunstgras mat.
Heeft kunstgras veel onderhoud nodig?
In tegenstelling tot het onderhoud van natuurlijk gras heeft kunstgras zeer weinig onderhoud nodig. Het af en toe verwijderen van bladeren of afvalresten is benodigd om de vorming van mos te voorkomen. Daarnaast dient de grasmat af en toe lichtjes geveegd te worden om de infill los te houden.
Is kunstgras kind- en dier vriendelijk?
Ja, kunstgras is gemaakt van de beste materialen en bevatten geen giftige stoffen. Alle coatings, ruggen, lijm etc. zijn gifvrij en is daarom milieuvriendelijk en geschikt voor gebruik door kinderen en huisdieren.
Honden afval kan eenvoudig opgeschept worden of weggespoten met een tuinslang.
Is kunstgras net zo realistisch als natuurlijk gras?
Ja, met de nieuwe kunstgras producten, welke gemaakt zijn in verschillende grashoogtes en kleuren, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen natuurlijk gras en kunstgras – zowel op het oog als op gevoel.
Is kunstgras geschikt voor locaties met een slechte drainage?
Ja, kunstgras heeft een geperforeerde latex rug welke op een aflopende harde ondergrond geïnstalleerd moet worden. Dit maakt de basis stevig en laat het water vrij laat wegstromen.
Heb je hulp nodig om deze ondergrond te realiseren, neem dan contact met ons op of roep de hulp in van een van onze gecertificeerde installateurs.
Hoe milieuvriendelijk is kunstgras?
Kunstgras is veel milieuvriendelijker dan het gebruik van natuurlijk gras. Kunstgras hoef je niet te sproeien, hoeft niet gemaaid te worden (scheelt elektriciteit of benzine voor een grasmaaier) en benodigd geen pesticiden of kunstmest.
Door de klimaatsveranderingen is het een groot voordeel om een perfect gazon te hebben dat geen water nodig heeft.
Welk soort kunstgras moet ik gebruiken?
Het uitzoeken van kunstgras is een persoonlijke smaak en hangt af van wat voor uitstraling jij in je tuin wilt hebben. Om de juiste keuze te maken adviseren wij het volgende:
Het beste gras voelt natuurlijk zacht aan en is stevig genoeg om zichzelf direct weer in vorm te brengen als je er druk op hebt gelegd.
Meer is beter – Kijk altijd naar het gewicht van het kunstgras. Dit vertelt je hoeveel garen (gras) er is gebruikt. Hoe zwaarder het gras, hoe sterker het zal zijn en hoe langer het mee zal gaan.
Waar kan kunstgras gelegd worden?
Kunstgras kan op alle plekken gelegd worden waar natuurlijk gras ook geplaatst kan worden en meer…Ook de verschillende probleemplekken waar natuurlijk gras moeilijk tot niet tot zijn recht komt is ideaal voor kunstgras. Schaduwrijke plekken of moeilijk te onderhouden stukken zijn perfect om kunstgras te leggen. Een kleine greep uit de toepassingsmogelijkheden: een huiselijke achter-of voortuin, golf greens, gazon voor kantoor, kinderspeelplaats, dakterras, balkon, zwembad omtrek, beursvloer, etc.
Waarom zou ik kunstgras nemen?
Kunstgras kies je wanneer je wel wilt genieten van een mooi groen en strak gazon, maar niet de tijd en/of kennis hebt om het tip top te onderhouden. Daarnaast is het helaas in sommige tuinen niet mogelijk om natuurlijk gras te kunnen laten groeien. Dit kan aan het gebrek aan zonlicht of aan de bodem kwaliteit kunnen liggen. Een andere reden zou het intensieve gebruik door kinderen of huisdieren kunnen zijn. Natuurlijk gras wordt hierdoor al snel kaal en dor. Tot slot is het een milieu bewuste keuze als je kunstgras gebruikt. Niet alleen worden er liters drinkwater bespaart, maar scheelt het ook elektriciteit of benzine voor de grasmaaier. De producten van zijn volledig recyclebaar en dus erg duurzaam.
Wat is statische elektriciteit?
Statischiteit ontstaat door een wrijving tussen verschillende materialen. Ook kan er lading komen door wrijving van materialen met de droge lucht. De wrijving zorgt voor het positief of negatief laden van een voorwerp. Dit kan dus ook kunstgras zijn.
Bij warm weer, extreem koud weer en als de lucht erg droog is kan het dus voorkomen dat dit gebeurd. De kans hierop is het grootst als het kunsgras pas is aangelegd. Als metalen voorwerpen (hek of balustrade) in de buurt van het kunstgras staan, is kunstgras gevoeliger voor het ontstaan van statische lading. Naarmate het kunstgras langer ligt neemt de kans erop af.
Mijn kunstgras is statisch. Wat nu?
Kunstgras kan statisch worden. Uw kleding wordt dan aangetrokken door het kunstgras, of u voelt een licht schokje. Er zijn hulpmiddelen die hier vaak tegen helpen
Oplossing statisch kunstgras
Het is vervelend maar niet ernstig. U zult het zelfs niet doorhebben. Soms zult u merken dat uw haren overeind gaan staan of dat uw shirt wordt aangetrokken door het gras. Heel af en toe kan het voorkomen dat u een lichte schok voelt. Statisch kunstgras kan bijvoorbeeld wel erg vervelend zijn voor mensen met een gehoorapparaat. Gelukkig zijn er wat mogelijkheden om van de statische elektriciteit af te komen.
Wanneer het kunstgras statisch geladen is, dan is het vaak voldoende om het vochtig te maken. Het kunstgras licht sproeien zorgt ervoor dat het kunstgras ontladen wordt. Ook wordt wasverzachter icm water genoemd als middel tegen dit fenomeen. Verder zijn er bij doe-het-zelfzaken diverse antistatische producten te koop.
Hoe wordt kunstgras gemaakt?
Kunstgras wordt op de zelfde manier gemaakt als tapijt, dit product komt op rollen uit de machine.
De vezel is het belangrijkste onderdeel van het eindproduct. Bij het maken van de vezel wordt namelijk al bepaald welke kleur de mat heeft. Door gekleurde kunststofkorrels en eventuele kleurstoffen te verhitten smelt het tot een massa. Die massa wordt door een zogenaamde ‘’spuitkop’’ geperst en daar is het draad die uiteindelijk vezel zal worden.
Er zijn heel veel verschillende spuitkoppen, de spuitkop bepaalt bijvoorbeeld de dikte en de vorm van de vezel. Er zijn veel verschillend gevormde vezels, dit is weer bepalend voor de eindgebruiker of het wel of niet aansluit op zijn/haar behoeften.
Nadat de vezel geperst is wordt deze opgerold op klossen. Op die manier worden ze bij de fabriek in ontvangst genomen. De fabriek gaat de vezel verwerken in de ‘’backing’’ van de mat. Dit gebeurd machinaal door de vezels middels naalden in de mat te bevestigen. Wanneer de vezel door de backing is geschoten is het een lus, die meteen wordt doorgesneden. Op de machine kan men weer bepalen hoe hoog de vezel boven de backing uit moet steken, hoe dicht de ‘’steken’’ op elkaar zitten en hoever de tuft naden van elkaar af zitten. Dat laatste zorgt voor de volheid in een product, hoe dichter de naden en steken bij elkaar zijn geplaatst, hoe voller de mat is.
Nadat de vezel in de mat is geschoten is het de bedoeling dat deze vast wordt gelijmd aan de onderkant van de backing. De extra beschermlaag is vaak zwart en wordt gemaakt van PU.
Nadat de mat droog en afgekoeld is kan het verpakkingsproces beginnen. Hierbij wordt het kunstgras op een koker opgerold en in de meeste gevallen heeft de rol een breedte van 4 meter en een lengte van 25 meter. Na het oprollen wordt deze ingepakt en met een sticker weg gelegd in de schappen.