Zelf installeren

Kunstgras legt u niet direct op zwarte grond. U dient ten minste 7 cm af te graven en de hierdoor ontstane kuil af te vullen met brekerszand. Zie hieronder. In het geval dat er tegels lagen dan zou de zandlaag die onder de tegels lag van voldoende kwaliteit kunnen zijn om de installatie op te doen. Dit kunt u ter plaatse bepalen. Voorafgaand aan het aanbrengen van het brekerszand plaatst u eerst opsluitbanden die het brekerszand scheiden van de aangrenzende aarde van bijvoorbeeld een plantvak in de tuin.

Het is het mooiste om de grassprieten 2 cm boven kantstenen uit te laten steken, groeien, staan. Bij een grasmatdikte van 35mm, moet de ondergrond dus 15mm onder de bovenkant van de kantstenen afgewerkt worden. Een belangrijk aandachtspunt is het feit dat er tussen het kunstgras en de zandlaag een drukverdelend product moet worden aangebracht. De goedkoopste oplossing hierin is Geovlies. Een goede oplossing om deuken en bobbels te vermijden. Een meer luxe oplossing is om shockpads tussen het kunstgras en de zandlaag aan te brengen.

Zorg ervoor dat de ondergrond goed is geëgaliseerd. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras dan ook strakker ligt.

Bij warm weer (20 graden celcius en hoger) shockpads koelen met water ivm mogelijke thermische deformatie. De shockpads of het geovlies legt u stotend tegen de opsluiting aan.

Rol het gras uit over het door u gekozen druk verdelende product.

Snij het kunstgras op maat. Kijk hiermee uit dat u de druk verdelend product niet raakt.

In het geval er meerdere stukken gras aan elkaar moeten worden gelijmd dan volgt deze stap nu. Obstakels worden ingesneden, bij voorkeur tussen de tuftnaden snijden, ook deze weer dicht lijmen.

Tips bij het lijmen

1. Probeer de originele afstand van de tuftnaden te krijgen bij het aan elkaar lijmen van 2 stukken gras.

2. Leg de te lijmen stukken gras voorafgaand aan het lijmen zo naast elkaar dat er gedurende het lijmen zelf niet meer aan het gras geschoven hoeft te worden. Ligt het gras goed, fixeer het dan met pinnen zodat het niet meer kan verschuiven tijdens het lijmen.

3. Wanneer u bezig bent met het naast elkaar leggen van de te verlijmen stukken gras, als ook tijdens het lijmen, raden we aan om het gras, en met name in de buurt van de naden zelf, niet te belopen / belasten. Dit om te vermijden dat de stukken gras weer van elkaar verschuiven.

4. Smeer de lijmband geheel in met lijm althans zorg voor een lijmstrook van ten minste cm breed, waarbij beide stukken gras ieder ten minste 3 cm lijm krijgen. Een bredere lijmstrook is niet erg. Leg de stukken kunstgras zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Een afstand van meer dan 2mm zal resulteren in het meer zichtbaar zijn van de lijmnaad in het eindresultaat.

Tip bij het lijmen van kopse naden

Het mooiste resultaat bij het aan elkaar maken van 2 stukken gras aan de kopsekant krijg je door de twee stukken gras gelijkwaardig schuin af te snijden en te verlijmen. Een reden hiervoor is het feit dat de tuftnaden niet in 1 rechte lijn naast elkaar beschadigd worden, maar dat de beschadiging (door schuin te snijden) van iedere tuftnaad telkens iets verspringt. De naad zal hierdoor minder opvallen.
Na verlijmen volgt 40% inzanden / (niet invegen!). Wacht met vegen tot de lijmnaden uitgehard zijn. Droogtijd van de lijm is ca 3,5 uur. Het deels inzanden
van het veld zorgt ervoor dat eea niet meer zal verschuiven.

Veeg, nadat de eventuele lijm is opgedroogd, de invulzand in het kunstgras. Doe dit net zo lang tot dat de zand niet meer zichtbaar is.

Voor meer informatie kunt u altijd de brochure downloaden. Dit kan door op onderstaande link te klikken.