In 9 stappen zelf kunstgras leggen

Kunstgras kunt u zelf installeren, of laten installeren door één van onze dealers/ installateurs die gespecialiseerd is in het aanleggen van kunstgras. Kunstgras aanleggen gaat volgens het hiernaast beschreven proces. Kunstgras installeren is zwaar werk. Een volle rol kunstgras weegt al snel 300 kg en leg je niet zomaar met 2 personen op zijn plaats. Met name bij grote werken en in situaties met hoogteverschillen en veel lijmwerk adviseren wij u een professionele installateur in de arm te nemen! Wilt u liever zelf aan de slag? Volg dan onderstaande stappen.

1 Maak de grond gereed

Voor alle toepassingen met kunstgras geldt dat er een goede fundering moet worden aangelegd. Een stabiele, draagkrachtige, vlakke en waterdoorlatende onderbouw is een must! Verwijder planten, gras of tegels en egaliseer de grond met een hark. Heeft u zwarte grond? Graaf dan ten minste 7 centimeter af om deze met breekzand op te kunnen vullen.

2 Brekerszand storten

Voorafgaand aan het aanbrengen van het brekerszand plaatst u eerst opsluitbanden die het brekerszand scheiden van de aangrenzende aarde van bijvoorbeeld een plantvak in de tuin. Nadat het oppervlakte goed gescheiden is, kan een laag brekerszand gestort worden van ongeveer 7 centimeter. Houdt bij het storten van het breekzand rekening met de uiteindelijke hoogte van de grasmat. Het mooiste resultaat is om grassprieten 2 centimeter boven de kantstenen uit te laten steken. Bij een grasmatdikte van 35mm, moet de ondergrond dus 15mm onder de bovenkant van de kantstenen afgewerkt worden.

3 Zandbed inwatern en uitvlakken

Nadat het zand gestort is, is het belangrijk om deze goed te laten inzinken. Door het zandbed in te wateren, zal alles inklinken en kan een wals gebruikt worden om het zand nog compacter te maken. Vlak na het walsen het zand goed uit met een rei of lange, rechte lat. Zorg ervoor dat het eindresultaat egaal en recht is, om straks het mooiste eindresultaat te bereiken.

4 Onderdoek/pads plaatsen

Tussen het kunstgras en de zandlaag dient een drukverdelend product geplaatst te worden. De goedkoopste oplossing hierin is geovlies. Geovlies is een goede oplossing om deuken en bobbels te vermijden bij spelen of springen. Daarnaast voorkomt het doek dat er wortels of onkruid tussen het kunstgras door groeien. Zorg er bij het plaatsen voor dat het geovlies stotend tegen de opsluiting gelegd wordt.

Een meer luxe oplossing is om shockpads tussen het kunstgras en de zandlaag aan te brengen. Het grasveld wordt daarmee licht dempend en geeft een uiterst natuurlijk eindresultaat als u straks op het kunstgras loopt en/of ligt. Kiest u voor shockpads? Dan dient u de dikte van de shockpad wel mee te nemen in de dikte van de zandlaag, zodat het uiteindelijke gras niet te hoog komt te liggen. Ook shockpads worden stotend tegen de opsluiting aangelegd. Indien het warmer is dan 20 graden, is het belangrijk om de pads te koelen met water in verband met mogelijke thermische deformatie.

5 Kunstgras uitrollen

Rol het kunstgras uit. Zorg ervoor dat de grasmat helemaal vlak ligt en zorg er bij meerdere matten voor, dat de richting van het gras, naar dezelfde kant wijst.

6 Kunstgras lijmen

Indien er meerdere grasmatten naast elkaar gelegd worden, moeten deze verlijmd worden voor het mooiste eindresultaat. Om dit zo netjes mogelijk te doen, is het van belang om de verlijmen stukken zo mooi mogelijk op elkaar te laten verlopen. Zorg er daarom voor dat de tuft naden (afstand van de steken/naden) op dezelfde afstand van elkaar blijven.

Leg de te lijmen stukken gras voorafgaand aan het lijmen zo naast elkaar dat er gedurende het lijmen zelf niet meer aan het gras geschoven hoeft te worden. Ligt het gras goed, fixeer het dan met pinnen zodat het niet meer kan verschuiven tijdens het lijmen.

Wanneer u bezig bent met het naast elkaar leggen van de te verlijmen stukken gras, als ook tijdens het lijmen, raden we aan om het gras, en met name in de buurt van de naden zelf, niet te belopen/belasten. Dit om te vermijden dat de stukken gras weer van elkaar verschuiven.

Smeer de lijmband geheel in met lijm althans zorg voor een lijmstrook van ten minste 6 cm breed, waarbij beide stukken gras ieder ten minste 3 cm lijm krijgen. Een bredere lijmstrook is niet erg. Leg de stukken kunstgras zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Een afstand van meer dan 2mm zal resulteren in het meer zichtbaar zijn van de lijmnaad in het eindresultaat. De droogtijd van de lijm is ongeveer 3,5 uur.

Tip bij het lijmen van kopse naden Het mooiste resultaat bij het aan elkaar maken van 2 stukken gras aan de kopsekant krijg je door de twee stukken gras gelijkwaardig schuin af te snijden en te verlijmen. De reden hiervoor is het feit dat de tuftnaden niet in 1 rechte lijn naast elkaar beschadigd worden, maar dat de beschadiging (door schuin te snijden) van iedere tuftnaad telkens iets verspringt. De naad zal hierdoor minder opvallen.

7 Randen snijden

Wanneer u bij een rand aankomt, snijdt u het kunstgras op maat. Dit doe je met behulp van een stanleymes. Snijd het kunstgras strak af tegen de rand. Bij een muur legt u het gras strak tegen de muur aan. Snijd het teveel aan gras strak af eventueel met behulp van een liniaal.

8 Randen vastzetten

Wanneer het grasveld ligt zoals gewenst, kan deze vastgezet worden om verschuivingen te voorkomen. Dit kan met behulp van kunstgras u-pinnen. Druk de pinnen door het kunstgras en het onderdoek of de shockpads, om het kunstgras te fixeren. Voor een optimaal resultaat adviseren wij om de pinnen precies tussen te tuftnaden (kunstgras stroken) te drukken. De pinnen verdwijnen daardoor tussen de naden en worden onzichtbaar in het eindproduct.

9 Kunstgras opborstelen/zand inborstelen

Om het grasveld een levendige en natuurlijke uitstraling te geven, is het van belang om het platgedrukte kunstgras op te borstelen. Met behulp van een harde bezem kan het gras opgeborsteld worden. Wilt u zand inborstelen? Strooi het zand geleidelijk over het kunstgras oppervlak en borstel het van tussen de grassprieten. Probeer te vermijden dat u hierbij haaks op eventuele lijmnaden veegt.

Uw kunstgrasveld is nu klaar voor gebruik! Geniet van een groen uitzicht.